czwartek, 15 sierpnia 2019

Bulgur... Sałatka Tabbouleh


Kasza bulgur jest to kasza pszenna. Ziarna pszenicy po oddzieleniu od łupin, paruje się do momentu ich podgotowania, następnie dokładnie suszy i miele na grubszą lub drobniejszą kaszę. Kasza z przemiału pszenicy pochodzi z rejonu Bliskiego Wschodu i jej początki sięgają ok. 4000 lat p. n. e.  
Bulgur możemy spożywać i na zimno i na ciepło. Jako, że mamy długi, letni weekend, imprezy przy grillu, aż się proszą. Śmiało możemy wykorzystać kaszę bulgur do sałatki Tabbouleh. Dobrze schłodzona jest idealnym dodatkiem do grillowanego mięsa i nie tylko. Równie dobrze się sprawdzi, jako np przekąska do pracy. Oczywiście dokonałam własnych zmian i podaje własny przepis.

SKŁADNIKI:
- 1 szklanka kaszy
- 2 pomidory (bez nasion)
- 2 ogórki kiszone
1 cebula czerwona
- 1 pęczek mięty
- 2 duże pęczki natki pietruszki
1/2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
- 1 duży ząbek czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu grubo mielonego 

Kaszę wsypujemy do garnka na rozgrzany olej (ok 1 łyżki) chwilę prażymy, po czym zalewamy 2 szklankami wody, solimy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Kiedy kasza wchłonie cała wodę, odstawiamy na bok.
Ogórki, pomidory, cebulę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z wystudzoną kaszą. Podobnie mięte, natkę i czosnek. Na koniec dodajemy sok z cytryny, oliwę lub olej, sól i pieprz.
Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, schłodzona smakuje najlepiej :)

SMACZNEGO:) 



4 komentarze:

  1. Uwielbiam tą sałatkę. Według mnie najlepiej smakuje na drugie dzień.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No zgadza się... Powinna odstać swoje w lodówce, aż wszystkie smaki się przegryzą :)

      Usuń